Gelukkig zijn, wat is dat eigenlijk?
Vraag honderd mensen op straat of ze graag gelukkig zouden willen zijn en de kans is groot dat ze allemaal ‘ja’ antwoorden. Hoe gelukkig zijn er voor hen uitziet, zal echter voor elk van hen anders zijn. Waar de één het liefst elk weekend staat te feesten met vrienden, zal de ander plezier halen uit lange wandelingen in de natuur. Geluk is dus niet eenduidig te definiëren. Al sinds de oudheid breken de eerste filosofen en grote denkers zich over de definitie ervan. Zo bedacht de oude Griekse filosoof Epicurus: “Geluk is het ervaren van plezier en zo min mogelijk pijn”. Het ervaren van pijn is iets wat vaak buiten onze macht ligt. Mensen die ziek zijn, kiezen daar niet voor. Het ervaren van plezier is evenmin voor iedereen weggelegd. Mensen die bijvoorbeeld in de schulden zitten en van weinig rond moeten komen, hebben vaak wel andere dingen aan hun hoofd dan plezier. Kortom; je moet een beetje geluk hebben om gelukkig te kunnen zijn.
Toch zijn er wel degelijk aanwijzingen te vinden van factoren die kunnen bijdragen aan het ervaren van geluksgevoelens in jouw leven. Zo is tevredenheid een belangrijk aspect. Wij zijn als volwassenen veelal getraind om te leven in de toekomst. “Nog maar twee maanden werken tot het eindelijk vakantie is…”. Met deze instelling worden het inderdaad twee zware maanden. Gelukkig zijn hangt dus sterk samen met tevredenheid, ofwel het vermogen om te genieten van dingen in het hier en nu. Een heerlijk kopje koffie, de zon die schijnt, een mooi vogeltje in de tuin. Mensen die hier meer bij stil staan en bij de mooie dingen van het bestaan een gevoel van dankbaarheid oproepen, ervaren vaker een geluksgevoel.
Een derde belangrijk aspect wat bijdraagt aan gelukkig zijn, is zingeving. Zingeving omvat alles wat jouw bestaan betekenis en inhoud geeft. Het zorgt dat je met een tevreden gevoel naar bed gaat en ’s ochtends opstaat met het gevoel er weer voor te willen gaan. Wat jouw bestaan zin geeft, is wederom erg persoonlijk. De één wil het liefste bakken met geld verdienen en op zijn veertigste gepensioneerd zijn, de ander wil het liefste op de Dierenambulance werken om katten in nood in veiligheid te brengen, een derde zal voldoening halen uit het schrijven van prachtige pianomuziek en optreden met een orkest. Wanneer je niet goed weet waaruit jij je zingeving haalt, kan het helpen om jezelf de vraag te stellen: wat zou je doen als je nog maar een jaar te leven had? Wat vindt jij echt belangrijk?
Wat gelukkig zijn nu precies is, blijft dus moeilijk te definiëren. Wel kan het goed zijn om te onthouden dat ook al ervaar je tegenslag, tevredenheid en zingeving eraan kunnen bijdragen om toch goed in je vel te blijven zitten.