Het zonnetje in huis: praktische tips voor een meer positieve instelling

Het zonnetje in huis: praktische tips voor een meer positieve instelling

We zijn allemaal mensen en hebben allemaal onze goede en minder goede momenten. Waar het leven je in de ene periode toelacht, zijn we allemaal bekend met tegenslag en gevoelens van onzekerheid, somberheid of verdriet. Wat vaak gebeurt, is dat men bij een kleine tegenslag terecht komt in een negatieve spiraal. Je laat bijvoorbeeld ’s ochtends je kop koffie vallen, waarna meteen de gedachte “zie je wel, vandaag wordt een rotdag” door je hoofd schiet. Deze negatieve gedachte nestelt zich als het ware in je hoofd, met als gevolg dat je gedurende de dag meer aandacht besteedt aan bewijzen dat vandaag een rotdag is, dan aan gebeurtenissen die het tegendeel bewijzen. Het is dus van groot belang om de kracht van je eigen gedachten te onderkennen.

De eerste stap om meer positief in het leven te staan, is dan ook bewustwording van negatieve gedachten. Oefen met het leren herkennen van deze gedachten. Is je fietsband lek en moet je lopend naar het werk? In plaats van te denken: “gadver, dat heb ik weer!” buig je de negatieve gedachte om naar iets positiefs. Het is bijvoorbeeld weer eens wat anders om te lopen, je kunt rustig om je heen kijken en de dag starten met een wandeling. Door je automatische negatieve gedachte te herkennen, kun je ingrijpen en er snel een positieve draai aan geven. Als je dit lang genoeg oefent en genoeg motivatie hebt, zal die positieve instelling op een gegeven moment vanzelf gaan!

Een tweede stap om een meer positieve levenshouding aan te leren, is om je aandacht meer te gaan richten op de prettige dingen van het leven. Wat hierbij helpt, is om een positief dagboekje bij te gaan houden. Hierin schrijf je voor het slapen gaan drie positieve gebeurtenissen op. Dat mag van alles zijn: je hebt bijvoorbeeld lekker geluncht, goed geslapen, een gezellig praatje gemaakt met de buurman of een mooie film gekeken. Door dagelijks bewust op te sommen en op te schrijven wat je als prettig hebt ervaren, groeit je bewustzijn van de dingen waar je dankbaar voor bent. Het bijhouden van een concrete en effici├źnte oefening om je hersenen te trainen meer aandacht te geven aan positieve ervaringen. Hierdoor gaat positiviteit je op den duur ook meer opvallen. Waar je die prachtige klaprozen voorheen straal voorbij liep, zullen ze nu eerder in het oog springen om er eens van te genieten.

Ten slotte: verhoog de motivatie door je te omringen met positiviteit! Luister vrolijke muziek, zoek die positieve vriendin weer eens op voor een kop koffie, zet die ‘feel-good’ film lekker op, of hang een positieve quote in je toilet. Gooi alle middelen in de strijd om van jezelf het zonnetje in huis te maken! En onthoud: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.

Reacties zijn gesloten.